Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receptek képekkel

Facebook Oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

Van kérdésed?

Diétás ételek, gluténmentes receptek, paleo receptek, vegetáriánus receptek. Egészséges életmód, fitnesz, fogyókúra.

Leírás

Creative Commons Licenc

tofu 600x-001.jpg 

A tofu, - más néven a szójababsajt vagy szójatúró - a távol-keleti konyhaművészet alapvető alapanyagai közé tartozik.

Ez az egészséges étel, fehérjékben gazdag, rengeteg tápanyagot és vitamint tartalmaz, mégis kalóriaszegény, zsírszegény étel, fogyókúrázóknak is ideális.

 Energiatartalma:100 gramm 506 kJ/121 kcal.

Szója csíra saláta tofuval a cikk végén.

Mi az a tofu?  Tofu - más néven szójasajt vagy szójatúró

Gasztronómiai felhasználása kontinensünkön a második világháború után indult el, Amerikában pedig azonnal divatossá vált: Henry Ford autógyáros egy partin 16 különböző fogást szolgáltatott fel szójababból.

Szója az egészségért 

A szójában létfontosságú fehérjék (45%), vitaminok (B- és E-vitamin, folsav), ásványi anyagok (pl. kalcium, magnézium, nátrium), nyomelemek (vas, cink, szelén, réz) találhatók.

A szója olyan esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami  általában csak húsból származik, ezért vegetáriánusok  is széleskörűen használják.

A szójatermékeket nagy arányban tartalmazó étkezési kultúrájuknak köszönhetően az ázsiai népeknél sokkal ritkább a rákos megbetegedés, a cukor- és a szívbetegség is.

A szójatermékeket a szakorvosok különösen ajánlják a prosztatarák és a mellrák megelőzésére.

A szójából készült termékek olyan életfontosságú anyagokat tartalmaznak, mint a lecitin (fontos sejtalkotó, serkenti az idegrendszert) és a filoösztrogén.

Ez utóbbi olyan növényi vegyület, amelynek a hatása hasonló a nemi ösztrogénéhez, s bizonyított, hogy a tofunak az érkezésükben betöltött szerepe az oka a keleti nők rendkívül enyhe klimaxos tüneteinek.

A hőhullámra a japánoknak szavuk sincs! És ez nem genetikai kérdés, mivel az Amerikában élő japán nők megint csak szenvednek a menopauza tüneteitől, hiszen felhagytak keleti étkezési szokásaikkal.

Egyes kutatások szerint a szója túlzott fogyasztása gyermekkorban felboríthatja a hormonháztartást, időskorban pedig elősegíti a memóriazavarok és egyes agykárosodások kialakulását.

De mértékletességgel bizonyítottan csak a pozitív hatásokat észleljük.

 Egyetlen kellemetlen mellékhatása talán csak a hüvelyes volta miatti esetleges puffadás.

Szója csíra saláta tofuval

Szója csíra saláta tofuval.jpg

Szója csíra saláta tofuval

Hozzávalók:

  • 30 dkg kockára vágott tofu
    25 dkg szójacsíra
    10 dkg zöldborsó
    2-3 rózsa karfiol
    1 apróra vágott sárgarépa
    1 citrom leve
    bors
    gyömbér
    pár csepp szójaszósz
    1 kefir
    apróra vágott snidling

Tofus saláta elkészítése:

10 dkg zöldborsót, 2-3 rózsa karfiolt, 1 apróra vágott sárgarépát előfőzünk, majd citromlével, borssal, gyömbérrel, pár csepp szójaszósszal ízesített kefirrel leöntjük. Apróra vágott snidlinggel megszórjuk.

Hozzáadunk 25 dkg szójacsírát. Kevés olajban világosra pirítunk 30 dkg kockára vágott tofut, és a salátához adjuk.

Összekeverve behűtve kínáljuk.

Retekcsíra, hagymacsíra A csírák élettani hatása, melyik csíra mire jó?

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Címkék: tofu Szója az egészségért

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://testunkegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr16307642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Google