Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receptek képekkel

Facebook Oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

Van kérdésed?

Diétás ételek, gluténmentes receptek, paleo receptek, vegetáriánus receptek. Egészséges életmód, fitnesz, fogyókúra.

Leírás

Creative Commons Licenc

 Egy új vizsgálat kimutatta, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti az Alzheimer kór és a memória vesztés más formáinak veszélyét.

  

A szerzők 143 vizsgálat eredményét analizálták 1977-ig visszamenőleg, 19 országból 365 000 résztvevő segítségével. A vizsgálatokban a összehasonlították az ivókat a nem ivókkal: 74 vizsgálat a a tanulási képesség-, 69 pedig a memória problémákra vonatkozott.

A felülvizsgálat megállapította, hogy a mérsékelt alkohol fogyasztóknál 23%-al kisebb valószínűséggel alakul ki memória probléma vagy Alzheimer kór.

A 19 országból 14-ben (köztük az Egyesült Államokban is), ez a hatás jelentősen kimutatható volt. Másrészt a súlyos alkoholfogyasztók körében általában nagyobb kockázata van a memória és a tanulási problémáknak. Ha mértéket akarunk tartani, mérsékelt alkohol fogyasztásnak hívjuk a nőknek az egy, a férfiaknak a két italt naponta. Egy adag ital kb. másfél dl. bornak, vagy 3,5 dl sörnek felel meg. Égetett szeszből 4,44 cl.

A bor a vizsgálatok alapján a leginkább védő hatású, de ez a megálapítás csak csekély számú vizsgálatra alapszik, így nem áll rendelkezésre elég adat, hogy az alkohol típusok között különbséget tegyenek.


Bár az elemzés nem nyújt magyarázatot, hogy a mérsékelt alkohol fogyasztása miért csökkenti a kognitiv hanyatlás kockázatát, a kutatók tovább vizsgálják, hogy az alkohol esetleg gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik-e? Az Alzheimer kór (és egyéb más betegségek, mint a szívbetegségek, vagy a stroke) kialakulásában a gyulladásnak lehet szerepe, és a mérsékelt mennyiségúű alkohol elnyomja gyulladást az agyban.

A HealthDay további jelentése:

Egy feltételezés szerint az alkohol javíthatja a vérellátást az agyban, így az agy anyagcseréjét javítja. A kutatók egy másik elmélete alapján, a kis mennyiségű alkohol az agysejteket jobban összekapcsolja azáltal, hogy kicsit megnyújtja őket ezzel növeli azt a képességüket, hogy stresszel megbírkozzanak.

A szerzők szerint azok számára, akik alkoholt fogyasztanak mérsékletesség a kulcs. "A társasági ivás lehet nagyon pozitív dolog, egészen addig, amíg nem túlzott és nem haladja meg az egy italt naponta a nők vagy két italt a férfiak számára."

Christy Tangney, a Chicagói Rush University Medical Center docense szerint:
"Csekély és mérsékelt alkoholfogyasztás úgy tűnik, hogy előnyös a kognitív teljesítményre."
Az elemzés a "Neuropsychiatric Disease and Treatment" - "Neuropszichiátriai betegségek és kezelésük" folyóiratban jelent meg.

Címkék: agy alkohol bor vörösbor szesz alzheimer kór agyműködés alkoholfogyasztás tanulási képesség agyfunkció

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://testunkegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr853171767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Google