A ránctalanító diéta
Amikor bőrgyógyászok ellenőrizték az összefüggést a bőr és a táplálkozás között, 453 embert vizsgáltak Ausztrália, Görögország és Svédország lakosságából és úgy találták, hogy bár az egészséges táplálkozás nem tudja kiküszöbölni a védekezés nélküli napozás és a dohányzás, okozta károsodásokat, mégis valamilyen szinten segíteni tud a ráncosodás késleltetésében.
Mit egyél és mit kell elkerülnöd?
Amiből többet kell egyél:
- Olívaolaj
- Hal
- Alacsony zsírtartalmú tej
- Víz és tea
- Gyümölcs és zöldség
- Tojás
- Dió és mogyoró vaj
- Bab
- Vaj
- Vörös hús
- Torták és sütemények
- Teljes zsírtartalmú tej
- Margarin
- Burgonya
- Üdítők
1. Kínálj több gyümölcsöt és zöldséget a tányéron.
Amikor a brit kutatók ellenőrizték a táplálkozás és a ráncok összefüggését 4025 középkorú nő esetében, úgy találták, hogy a C-vitaminban gazdag ételek jelentősen csökkentik a ráncok kialakulásának a kockázatát(36 %). Ez az antioxidáns vitamin védelmet nyújthat a bort károsító szabad gyökök és az instabil oxigén molekulák ellen, amelyek károsítják a kollagént. A bevitt C-vitamin növelése igen egyszerű, pár szem bogyós gyümölcs, egy pohár narancslé a reggelihez, egy piros paprika reggelihez egy grapefruit ebédhez, és kevés brokkoli a vacsora mellé máris megnöveli a bevitt C-vitamint.. Más tanulmányok azt mutatják, hogy minél változatosabban eszel, annál kisebb az esély a ráncosodásra. A mély ráncok, elkerüléséhez legjobb ha több adag C-vitaminban gazdag gyümölcsöt és zöldséget eszel minden nap.
2. Ha étterembe mentek, rendelj lazacot.
Ez megnöveli a jó omega-3 zsírsavak bevitelét. A kutatók azt találták, ez csökkentheti a bőr öregedését 25 százalékkal. Dió, repce olaj, halolaj kapszula, és a lenmag is jó forrása az omega-3 zsírsavnak.
Plusz: A világ legjobb Fogyókúra titka
3. Igyál egy csésze cukormentes kakaót.
Egy vizsgálatban kimutatták, hogy a a kakaóban lévő epicatechin és katechin nevű antioxidánsok védik a bort leégés ellen és fellendíthettik a bőrsejtek regenerálódását.
4. Kerüld a fehér kenyér és a cukror fogyasztását
A korábban említett brit tanulmány szerint a napi szénhidrát-fogyasztásnak 50 grammos növelése, 28 százalékkal növeli a ráncok kialakulásának a kockázatát. Feltételezik, hogy a készült cukrokból és fehérjékből kialakuló molekulák megtámadják a kollagén és elasztin szöveteket.
Utolsó kommentek